01 August 2011

Tips til deg som skal til Playa Tamarindo med EF


Reiseguide. Playa Tamarindo kalles Tamagringo, og det med god grunn. Gringo er spansk og betyr utlending. I Tamarindo sitt tilfelle betyr det i all hovedsak amerikanere. Stedet har sin sjarm, en absolutt brukbar strand og et uteliv som er mer eksotisk en hva du finner på en gresk øy. Men ikke forbli i Tamarindo. Costa Rica er så mye mer, og fortjener å bli oppdaget. Kjøp en reiseguide på forhånd, og les det du kommer over av blogger. Jeg gikk for "Discover Costa Rica" av Lonely Planet. Bra bilder og oversiktlig. Hva du ønsker å oppleve, blir opp til deg, men naturopplevelsene står i kø. Ta på deg badedrakta og du kan spasere kilometer på kilometer langs strender i begge retninger. Finn fram joggeskoene og utforsk området rundt skolen. Lei en sykkel og dra til landsbyene og bli kjent med folk. Lei en bil og dra akkurat dit du vil. Og ikke minst: Følg med på EF Playa Tamarindo sin aktivitetskalender og trykk liker på Facebook.

 


Spansk. Opplevelser står altså i sentrum for EF Playa Tamarindo, men det undervises i spansk og Costa Ricansk kultur. Blant studentene på skolen kommuniseres det imidlertid i all hovedsak på engelsk. Giovanni fra Napoli dro dette fram som et pluss for egen del. To fluer i et smekk. Om du vil praktisere spansk utover undervisningen og bli kjent med kulturen, anbefaler jeg å bo hos en vertsfamilie. Casa Papaya og Meyling er et godt alternativ om du ønsker mer tid for deg selv. Uansett ta kontakt med befolkning, gjennom frivillig arbeid, surfundervisning eller en tur på kafè. Sånn kommer du inn under huden på pura vida.

Crocs hearts Costa Rica. Flyet fra Houston til Liberia var forsinket. Jeg ruslet rundt og kom over Crocs. Aldri har et tvilsomt kjøp vært mer vellykka. For regntid betyr at det regner, høy luftfuktighet er lik lang tørketid og jordveier blir til mye søle. Jeg sier unnskyld Crocs. Jeg var fordommsfull. Stigmatiserende. Crocs er ikke bare traktor. Crocs er også ballerina. Med Crocs kommer du deg langt. Kjøp deg en regnponcho eller paraply på stedet, og du er klar for all slags vær. Det beste av alt: det blir aldri kaldt.


Mosquito. Du kommer deg ikke unna. Garantert. Jeg er skeptisk til hva jeg sprayer på kroppen og ut i verden, men gikk for Off! etter at anklene var blitt til et festmåltid. Prøv deg fram.

Mat. Du kan spise godt i Costa Rica. Veldig godt. Det bugner av tropiske frukter. Selvfølgelig av en helt annen kaliber enn hjemme. De kommer jo ferske rett fra treet. Mandarina Tropical Juice Bar lager fantastiske smoothies av frukter som ananas, mango, papaya, pasjonsfrukt, kokosnøtt og banan. Frukt er også ofte tilbehør til andre måltider. Som til den tradisjonelle frokosten pinto, det vil si bønner og ris servert med egg, ost, kylling og stekt banan eller ananas. Bønner og ris. Det er mye bønner og ris. Det er godt. Bønner og ris. Og om det er nødvendig, så overtal deg selv til å smake. Smak på kokosnøttene som serveres med sugerør på stranda, smak på kaffe med melk og 2 spiseskjeer sukker og ta deg en kald Imperial når du ser solnedgangen fra stranda i Playa Tamarindo. Costa Rica smaker nemlig veldig godt.


Dessuten. En liten notatbok kan være fint å ha. Ikke bare om du skriver blogg. For å huske opplevelser, notere gode råd eller få hjelp med spansken. Husk også norsk-spansk lommeordbok. Enten på den gode gammeldagse bokmåten eller gjennom en app. Skulle jeg oppholdt meg i Tamrindo-området enda lenger, ville jeg ha kjøpt en sykkel. Ikke bare er syklene i Costa Rica utrolig kule, men du får en helt annen bevegelesesfrihet og de koster lite. Det kan være fin gave til en ny venn når du drar hjem. Yoga med Valeria  gir også frihet og bevegelse. Med håndflatene mot hverandre indikerer hun avslutningsvis i tur og orden panne, lepper og brystkasse og sier: Clearness of  the mind. Purity of speech. Compassion of the heart. Så fint. Så enkelt. Og så godt. Etter en time yoga med Valeria føles oppgaven heller ikke for stor.

 

10 comments:

  1. Come si collocano le zanzare nella pura vida?

    ReplyDelete
  2. Bisogna andare in Costa Rica per capire.
    Pura vida Massi :-)

    ReplyDelete
  3. Takk for kommentar :-)! Pura vida.

    ReplyDelete
  4. Moro å lese, sjefsblogger altså!

    ReplyDelete
  5. :-D!
    Veldig glad for å se deg her!
    Pura vida!

    ReplyDelete
  6. Høres interessant ut, det der, med språkskole... Men folka virker så unge, sannsynligvis ikke noe for en gammel mann som meg... eller?

    ReplyDelete
  7. Språkskole er absolutt å anbefale. For alle! Men hvor og når man reiser bør man se an. Men hold den tanken!
    Pura vida!

    ReplyDelete
  8. Skal ta et friår etter vgs og står mellom fhs eller språkreise. Har bodd i USA i et år hos en vertsfamilie og vil ikke gjøre det igjen. Hvordan var det på campus? Hva vil du anbefale? Fhs eller språkreise?

    ReplyDelete